Συλλογή του Μουσείου

Apple I

Το Apple I συναρμολογήθηκε αρχικά από τον 21χρονο Steve Wozniak, φίλο του 16χρονου τότε Steve Jobs, για τις δικές του ανάγκες. Ο Jobs είδε αμέσως τις δυνατότητες του υπολογιστή και αποφάσισε να κατασκευάσει και να πουλήσει αυτόν τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή που συναρμολογήθηκε ποτέ. Μαζί με τον Wozniak και τον Ronald Wayne, ο Jobs ίδρυσε την εταιρεία Apple Computer στο γκαράζ των γονιών του. Για να συγκεντρώσει τα αρχικά 1.300 δολάρια ΗΠΑ για τα βασικά εξαρτήματα, ο Jobs πούλησε το παλιό του μικρό λεωφορείο Volkswagen και ο Wozniak πούλησε την προγραμματιζόμενη αριθμομηχανή του. Μέσα σε λίγες εβδομάδες είχαν κερδίσει την πρώτη τους παραγγελία – για 50 υπολογιστές σε τιμή χονδρικής 500 δολαρίων ΗΠΑ ο καθένας (το Apple I βγήκε αργότερα στα ράφια με τη σατανική τιμή των 666,66 δολαρίων). Ο Τζομπς κατάφερε να πείσει τον διαχειριστή δανείων της Cramer Electronics να τον αφήσει να πληρώσει για τα εξαρτήματα αφού τελειώσουν και πουληθούν οι υπολογιστές. Το Apple I, ωστόσο, απείχε πολύ από ένα μηχάνημα έτοιμο για το χώρο εργασίας, για παιχνίδια ή για οικιακή χρήση. Ήταν απλώς μια πλακέτα κυκλώματος σχεδιασμένη να λειτουργεί από κάποιον που ενδιαφέρεται για μικροϋπολογιστές ή έμπειρος στη συναρμολόγηση ηλεκτρονικών συσκευών. Οι χρήστες έπρεπε να κάνουν μόνοι τους τον απαραίτητο προγραμματισμό, καθώς και να παρέχουν μια θήκη, μια πηγή ρεύματος, ένα πληκτρολόγιο και μια οθόνη. Συνολικά, παρήχθησαν 200 μοντέλα.

Apple I

Apple II

Το Apple II ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής μαζικής παραγωγής στον κόσμο. Ήταν επίσης το τελευταίο μοντέλο που ο Steve Wozniak σχεδίασε αποκλειστικά μόνος του. Αυτός ο υπολογιστής έγινε εξαιρετικά δημοφιλής για χρήση στο σπίτι. Η διεπαφή που σχεδίασε και κατασκεύασε ο Wozniak εξακολουθεί να θεωρείται αριστούργημα μηχανικής και τεχνολογίας. Ο σχεδιασμός ανοιχτής αρχιτεκτονικής του Wozniak και οι πολλαπλές υποδοχές επέκτασης του υπολογιστή επέτρεψαν τη σύνδεση συσκευών που κατασκευάστηκαν από άλλους κατασκευαστές. Το Apple II ήταν ο πρώτος υπολογιστής που είχαν δει ποτέ οι περισσότεροι άνθρωποι (κυρίως στις ΗΠΑ). Ταυτόχρονα ήταν προσιτό για οικογένειες της μεσαίας τάξης. Η επέκτασή του οδήγησε στη βιομηχανία παιχνιδιών ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και στο λογισμικό για σχολεία, και επίσης οδήγησε στην έκρηξη της επεξεργασίας κειμένου και των εκτυπωτών υπολογιστών. Η δημοτικότητά του είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση του υπολογιστικού φύλλου VisiCalc – του πρόγονου του σημερινού Excel, χάρη στο οποίο το Apple II άρχισε να χρησιμοποιείται μαζικά από τους εμπόρους στο χρηματιστήριο. Αλλά επίσης προώθησε τον ανταγωνισμό – την εταιρεία IBM, η οποία αποφάσισε ότι θα ξεκινήσει να παράγει και έναν προσωπικό υπολογιστή. Το πρώτο Apple II κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1977 και ακολούθησαν σταδιακά πιο ισχυρές εκδόσεις – το II Plus, το IIe, το IIc και το IIGS.

Apple II

Apple II Plus

Το Apple II Plus εμφανίστηκε στην αγορά λίγο μετά το Apple II. Συνοδευόταν από τη γλώσσα προγραμματισμού Applesoft BASIC, αλλά αυτό το μοντέλο εξυπηρετούσε επίσης τον προγραμματισμό σε Pascal και Fortan. Στην Ευρώπη πωλήθηκε με το όνομα Europlus – με τροποποιημένο υλικό και λογισμικό για να πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ακριβώς όπως το Apple II, το Apple II Plus δεν υποστήριζε πεζά γράμματα χωρίς τροποποιήσεις υλικού.

Apple II Plus

Apple II B&H

Η Apple ανέπτυξε το Apple II B&H για την Bell and Howell Company, μια αμερικανική εταιρεία κατασκευής φωτογραφικών μηχανών και προβολέων με φιλμ που αργότερα παρήγαγε εκτυπωτές για την Apple. Η σκοτεινή του εμφάνιση του χάρισε το παρατσούκλι Darth Vader, από το όνομα του κακού από το Star Wars.

Apple II Bell & Howell

Apple III

Το Apple III επρόκειτο να είναι ο πρώτος υπολογιστής που σχεδιάστηκε από την ίδια την Apple. Το Apple II μπορεί να έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος της εταιρείας, αλλά ήταν το δημιουργικό αριστούργημα του Steve Wozniak και όχι της εταιρείας Apple. Ο Jobs, λοιπόν, αποφάσισε να αναπτύξει το Apple III. Ωστόσο, το έργο κατασχέθηκε από την ομάδα μάρκετινγκ και το μηχάνημα υπέστη πολλά ελαττώματα λογισμικού και υλικού, καταλήγοντας σε εμπορική αποτυχία. Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο ήταν η τιμή: 3.500 δολάρια ΗΠΑ, πολύ πιο ακριβό από τις ανταγωνιστικές συσκευές. Τα πιο συχνά προβλήματα περιελάμβαναν την υπερθέρμανση του συστήματος, η οποία προκάλεσε την κάμψη της πλάκας βάσης και την πτώση των τσιπ. Παρά αυτά τα προβλήματα, το Apple III ήταν το πρώτο μηχάνημα που έφερε το λογότυπο ενός μήλου με ένα κομμάτι τσίμπημα από αυτό, και μάλιστα εμφανίστηκε στην ταινία του 1982 Tron. Τον Δεκέμβριο του 1983 κυκλοφόρησε το Apple III+, το οποίο ωστόσο απέτυχε να διορθώσει τη μέτρια φήμη του προκατόχου του, ακόμη και μετά την εξάλειψη των περισσότερων ελαττωμάτων και ελαττωμάτων σχεδιασμού. Ούτε καν μια διαφημιστική καμπάνια με τίτλο «Αφήστε με να συστηθώ για άλλη μια φορά» βοήθησε. Η εποχή του Apple III έφτασε στο τέλος του το 1985 όταν αποσύρθηκε από την αγορά.

Apple III

Apple IIe

Αν και το Apple IIe ήταν απλώς μια βελτιωμένη έκδοση του Apple II, περιείχε πολλά ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ήταν σε θέση να εμφανίζει πεζά και κεφαλαία γράμματα και περιλάμβανε επίσης τα πλήκτρα Delete και Tab. Το IIe ήταν το μοντέλο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Apple.

Apple IIe

Apple IIc

Το τέταρτο μοντέλο της σειράς προσωπικών υπολογιστών Apple II. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα μηχάνημα που θα ήταν εύκολο να μετακινηθεί από μέρος σε μέρος. Το αποτέλεσμα ήταν ο πρώτος φορητός υπολογιστής – βάρους «μόνο» 3,4 κιλών. Οι λιανοπωλητές παρήγγειλαν 52.000 μηχανές την ημέρα που κυκλοφόρησε. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του Apple IIc κέρδισε το Βραβείο Αριστείας Βιομηχανικού Σχεδιασμού.

Apple IIc

Apple Lisa

Η Apple Lisa ήταν ένας επαναστατικός προσωπικός υπολογιστής. Ήταν το πρώτο που διέθετε ένα γραφικό περιβάλλον χρήστη με τυπικά εικονίδια και παράθυρα – κάτι που εκτιμήθηκε πολύ από τους απλούς χρήστες. Οι ιδιοκτήτες του Lisa ήταν επίσης ενθουσιασμένοι με τη λειτουργία του υπολογιστή χρησιμοποιώντας ένα ποντίκι. Γύρω στο 1982, ωστόσο, ο Steve Jobs αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το πρόγραμμα Lisa και αντ’ αυτού εντάχθηκε σε μια ομάδα που παρήγαγε το πρώτο Mackintosh. Σε αντίθεση με τον δημοφιλή μύθο, το Apple Mackintosh δεν ήταν άμεσος απόγονος της Λίζας, παρόλο που από ορισμένες απόψεις σχετίζονται σαφώς. Ο υπολογιστής πήρε το όνομα της κόρης του Τζομπς, αν και συνήθως το αρνιόταν δημόσια. Επισήμως, η Apple λέει ότι το ακρωνύμιο σημαίνει Local Integrated System Architecture. Το Lisa προσφέρει ανώτερες δυνατότητες σε σχέση με το Macintosh, όπως προστατευμένη μνήμη, πολλαπλές εργασίες, αριθμητικό πληκτρολόγιο και καλύτερη οθόνη. Το σύστημα αποθηκεύτηκε σε σκληρό δίσκο, όχι –όπως με το Mackintosh– σε δισκέτες. Αλλά η Lisa αποδείχθηκε εμπορική αποτυχία για την Apple. Οι πελάτες προτιμούσαν τον φθηνότερο, αν και λιγότερο ισχυρό υπολογιστή IBM. Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για τη Lisa ήταν πιθανώς η εισαγωγή το 1984 του Mackintosh, το οποίο προσέφερε επίσης γραφικό περιβάλλον χρήστη και ποντίκι, αλλά πωλούνταν στο ένα τέταρτο της τιμής.

Lisa I

Apple Lisa II

Ήταν ο διάδοχος του Apple Lisa I, και είχε επίσης θύρες για ποντίκι και πληκτρολόγιο, κάτι που οι άλλοι υπολογιστές σπάνια προσέφεραν. Δύο χρόνια αργότερα αντικαταστάθηκε εξ ολοκλήρου από το Macintosh, το οποίο πωλήθηκε στο ένα τρίτο της τιμής και διέθετε επαναστατικό σχεδιασμό.

Lisa II

Apple Macintosh 128K

Ο Steve Jobs εντάχθηκε στην ομάδα Mac αφού ανακλήθηκε από το έργο Lisa. Διάλεξε μερικούς από τους αγαπημένους του συναδέλφους της Apple, τους έβγαλε από την πρίζα τους υπολογιστές χωρίς να τους ρωτήσει και τους είπε ότι από εδώ και στο εξής θα εργάζονταν στο Mac. Με αυτόν τον υπολογιστή ήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Το πρώτο μέλος της οικογένειας Mac – το 128K – έμεινε στην ιστορία χάρη στην αρχική παρουσίαση του Steve Jobs και μια λαμπερή διαφημιστική καμπάνια που προβλήθηκε στην εθνική τηλεόραση. “Γεια, είμαι ο Macintosh”, ο υπολογιστής παρουσιάστηκε με ρομποτική φωνή στην παρουσίασή του στο Κουπερτίνο το 1984. Χάρη στην προσιτή τιμή του, δόθηκε η πρώτη ευκαιρία σε απλές οικογένειες να χειριστούν έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας ένα ποντίκι για να κάνουν κλικ σε εικονίδια σε οθόνη. Αυτό το μικρό, φορητό κουτί περιείχε όλα όσα χρειαζόταν ο χρήστης. «Μην εμπιστεύεσαι ποτέ έναν υπολογιστή που δεν μπορείς να σηκώσεις», είπε ο Τζομπς στο κοινό, καθώς παρουσίαζε το Macintosh μπροστά του. Η επιτυχία του υπολογιστή οφειλόταν επίσης στον Ridley Scott, σκηνοθέτη της επιτυχημένης ταινίας τρόμου Alien, ο οποίος παρήγαγε μια διαφήμιση εμπνευσμένη από το διάσημο μυθιστόρημα του Orwell το 1984, με τους ανταγωνιστές της Apple, την IBM, να παίζουν τον ρόλο του Big Brother. Την επόμενη μέρα, μετά από διαφημίσεις που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Superbowl, η εταιρεία πούλησε Mac αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Το όνομα «Macintosh» επινοήθηκε από τον επικεφαλής της αρχικής ομάδας Macintosh, Jef Raskin, ο οποίος ονόμασε τον υπολογιστή από την αγαπημένη του ποικιλία μήλων – McIntosh. Η επαναστατική εμφάνιση του υπολογιστή, ωστόσο, ήταν έργο του ίδιου του Jobs, συνεργαζόμενος με τους ταλαντούχους σχεδιαστές Jerry Manock και Terry Oyama. Ο Jobs ήθελε το Mac να έχει κομψές καμπύλες και στρογγυλεμένες άκρες. ήθελε να φαίνεται χαριτωμένο και να μοιάζει με ανθρώπινο πρόσωπο. Επέμεινε επίσης η οθόνη να έχει στρογγυλεμένες γωνίες αντί για τις κλασικές ορθές. Αυτή η εμφάνιση άντεξε μέχρι σήμερα. Μια άλλη καινοτομία ήταν η χρήση πολλαπλών γραμματοσειρών. Αφού άφησε το πανεπιστήμιο στο πρώτο του έτος, ο Jobs συνέχισε να παρακολουθεί μαθήματα καλλιγραφίας και είχε πολλές γραμματοσειρές αποθηκευμένες στο Mac του. Ο Τζομπς οδήγησε τους συναδέλφους του σε απόσπαση της προσοχής με την τελειομανία του. Ακόμη και τα τσιπ στη μητρική πλακέτα ήταν σαφώς τοποθετημένα σε μεμονωμένες σειρές και μπορούσαν να στερεωθούν μόνο με ειδικές βίδες με στρογγυλεμένες κεφαλές. Ήταν αυτή η άκαμπτη προσοχή στη λεπτομέρεια που ενίσχυσε την αίσθηση της ατομικότητας και της μοναδικότητας, τόσο του Mac όσο και όλων των προϊόντων της Apple. Μια άλλη πρωτότυπη ιδέα ήταν να αφαιρέσετε τον ανεμιστήρα. Ο υπολογιστής ήταν επομένως πολύ αθόρυβος – αλλά συχνά υπερθερμαίνεται.

Apple Macintosh 128K

Apple Macintosh 512K

Το δεύτερο μέλος της οικογένειας Macintosh. Όπως και ο Macintosh 128K, το όνομα προέρχεται από τη μνήμη RAM του – σε αυτήν την περίπτωση 512 Kb. Η αύξηση της χωρητικότητας της μνήμης συνοδεύτηκε από αύξηση του μεγέθους, με αποτέλεσμα το παρατσούκλι Fat Mac.

Apple Macintosh 512K

Apple Macintosh Plus

Το Macintosh Plus ήταν το τρίτο μοντέλο στη σειρά Macintosh. Ο υπολογιστής ήταν ουσιαστικά ένας βελτιωμένος Macintosh 512K, εμπλουτισμένος με τη δυνατότητα επέκτασης της μνήμης RAM και του διαύλου SCSI. Αυτό κατέστησε δυνατή τη σύνδεση σκληρού δίσκου ή εκτυπωτή. Μετά την εισαγωγή του το 1987, το Macintosh SE κυκλοφόρησε στην αγορά ως φθηνότερη επιλογή. Ταυτόχρονα η Apple άλλαξε το χρώμα από μπεζ σε γκρι πλατίνα, κάνοντας έτσι τον υπολογιστή πιο ελκυστικό. Από ιστορική άποψη, το Macintosh Plus ήταν ένας βασικός υπολογιστής. Έθεσε πολλά πρότυπα που ακολούθησε η Apple με τα χρόνια. Πουλήθηκε για απίστευτα τέσσερα χρόνια και 10 μήνες μετά την κυκλοφορία του. Το Macintosh Plus εμφανίστηκε στην ταινία StarTrek IV – The Voyage Home.

Apple Macintosh Plus

Apple Macintosh SE

Ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του μεγαλύτερου αδελφού του Macintosh Plus, το Macintosh SE μπήκε στον κόσμο. Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας που εξοπλίστηκε με ενσωματωμένο ανεμιστήρα και έτσι μπορούσε να αντέξει οικονομικά να έχει έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο, κάτι που μέχρι εκείνο το σημείο ήταν ασυνήθιστο. Το όνομα σημαίνει Επέκταση συστήματος.

Apple Macintosh SE

Apple Macintosh SE FDHD

Μετά την εισαγωγή του Macintosh SE FDHD, το Macintosh SE αποσύρθηκε από τα ράφια. Το προϊόν ήταν συμπαγές και η προαιρετική μνήμη των 4 megabyte έγινε στάνταρ.

Apple Macintosh SE FDHD

Apple Macintosh Classic

Το Macintosh Classic παρουσιάστηκε μαζί με τα Macintosh IIsi και Macintosh LC ως μια τριάδα φθηνών υπολογιστών. Η Apple παρουσίασε αυτά τα μοντέλα στην αγορά για να ανταγωνιστεί τους κλώνους της IBM σε χαμηλές τιμές, οι οποίοι εκείνη την εποχή ήταν πολύ δημοφιλείς. Το Classic ήταν το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο της σειράς Apple. Ήταν το φθηνότερο από όλα τα Mac. διαθέσιμο για μόλις 999 δολάρια. Ήταν ο μόνος Mac που μπορούσες να εκκινήσεις από τη ROM πατώντας Apple + Ale + X + O. Το Macintosh Classic ήταν πολύ δημοφιλές στα σχολεία και στους πελάτες που αγόραζαν τον πρώτο τους Mac. Δυστυχώς, ήταν σαφές από την εμφάνιση του υπολογιστή ότι το σχέδιο ήταν παλιό.

Apple Macintosh Classic

Apple Macintosh Classic II

Το τελευταίο της σειράς Macintosh που διαθέτει μονόχρωμη οθόνη 9 ιντσών. Το Macintosh Classic II ήταν μια βελτίωση του Classic, το οποίο υπέφερε από μια σειρά ελαττωμάτων σχεδιασμού – κυρίως τον αργό επεξεργαστή του. Το Classic II είχε τη δυνατότητα σύνδεσης δίσκου μέσω SCSI και έτσι επίτευξη μεγαλύτερης χωρητικότητας μνήμης. Με το Macintosh Classic II, η Apple πρόσθεσε επίσης τη δυνατότητα προσαρμογής της φωτεινότητας της οθόνης από 0 – 9 χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο. Οι ρυθμίσεις επαναφέρθηκαν μετά την απενεργοποίηση του υπολογιστή, οπότε ο χρήστης δεν πίστευε ότι είχε σταματήσει να λειτουργεί.

Apple Macintosh Classic II

Apple Macintosh Color Classic

Ήταν ο πρώτος έγχρωμος υπολογιστής. Έρχεται με μια ενσωματωμένη έγχρωμη οθόνη Sony Trinitron 10 ιντσών.

Apple Macintosh Color Classic

Apple Macintosh LC 575

Το LC 575 ήταν το πρώτο που διέθετε μια υποδοχή επικοινωνίας, καθιστώντας δυνατή τη χρήση διαφόρων καρτών δικτύου και μόντεμ. Αυτή η υποδοχή έγινε χαρακτηριστικό στα περισσότερα επόμενα μοντέλα της σειράς LC.

Apple Macintosh LC 575

Apple Macintosh TV

Το Macintosh TV ήταν η πρώτη προσπάθεια της Apple να συνδέσει υπολογιστές και τηλεόραση. Η εμφάνισή του κληρονομήθηκε από το μοντέλο LC 520. μόνο το χρώμα άλλαξε. Η τηλεόραση Macintosh ήταν το πρώτο μαύρο Mac, και μάλιστα ήρθε με το δικό της μαύρο ποντίκι και πληκτρολόγιο. Παρέχονταν με ένα μικρό πρόγραμμα οδήγησης σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, το οποίο ήταν επίσης συμβατό με τηλεοράσεις Sony. Ήταν, ωστόσο, αδύνατο να παρακολουθήσετε τηλεόραση και να εργαστείτε στον υπολογιστή ταυτόχρονα. Αυτό έκανε αυτό το μοντέλο λίγο περισσότερο από ένα ενδιαφέρον πείραμα, και σίγουρα ένα από τα πιο περίεργα Mac που παράγονται. Μόνο 10.000 από αυτό το μοντέλο κατασκευάστηκαν ποτέ, επομένως τα δείγματα σήμερα είναι πολύ σπάνια.

Apple Macintosh TV

Apple IIe Enhanced

Τον Μάρτιο του 1985, η Apple παρουσίασε το Enhanced IIe. Ήταν σχεδόν το ίδιο με το αρχικό Apple IIe, μόνο που είχε τέσσερα νέα τσιπ.

Apple IIe Enhanced

Apple II Gs Woz

Το ακρωνύμιο “GS” σημαίνει Graphics and Sound, το οποίο αναφέρεται στις φιλοδοξίες πολυμέσων αυτού του υπολογιστή. Το Apple IIGS ήταν ο πρώτος υπολογιστής της Apple που διέθετε έγχρωμη γραφική διεπαφή χρήστη. Οι εξωτερικές συσκευές συνδέθηκαν μέσω της θύρας ADB (Apple Desktop Bus), η οποία ήταν η πρώτη που επέτρεψε τη σύνδεση ενός ποντικιού. Το Apple II GS Woz αποκαλύφθηκε στη 10η επέτειο της Apple Company και τα πρώτα 10.000 μηχανήματα υπέγραψαν «Woz» – από τον ίδιο τον Steve Wozniak.

Apple II Gs Woz

Apple IIe Platinum

Η τελική έκδοση του Apple IIe ήρθε επίσης σε ένα νέο χρώμα, το οποίο η Apple ονόμασε “πλατινένιο” – εξ ου και το όνομα αυτού του μοντέλου. Οι πρόσθετες αλλαγές ήταν επίσης ως επί το πλείστον καλλυντικού χαρακτήρα. Η μόνη εξαίρεση ήταν το νέο ενσωματωμένο αριθμητικό πληκτρολόγιο στη δεξιά πλευρά.

Apple IIe Platinum

Apple Macintosh IIci

Το Macintosh IIci είναι βελτιωμένη ταχύτερη έκδοση του Macintosh IIc. Πρώτη φορά ήταν δυνατή η προβολή του έγχρωμου βίντεο. Έτσι έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς υπολογιστές Mac.

Apple Macintosh IIci

Apple Macintosh LC

Το LC στο όνομα σήμαινε Low Cost. Η τιμή για το χαμηλότερο κόστος του, ωστόσο, ήταν χαμηλότερη χωρητικότητα.

Apple Macintosh LC

Apple Macintosh IIsi

Το Macintosh IIsi ήταν στην πραγματικότητα μια φθηνότερη εναλλακτική του Macintosh IIci. Τα δύο μοντέλα διέφεραν τόσο ως προς τις τεχνικές παραμέτρους όσο και ως προς το μέγεθος της θήκης.

Apple Macintosh IIsi

Apple Macintosh Quadra 700

Το 1991, η Apple ήθελε να παρουσιάσει έναν πιο ισχυρό υπολογιστή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια νέα οικογένεια μηχανών – το Macintosh Quadra. Το Quadra 700 – σε αντίθεση με τους προκατόχους του – είχε κάθετη θήκη και στρογγυλά κουμπιά.

Apple Macintosh Quadra 700

Apple Macintosh Centris 650

Παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 1993, το Centris 650 ήταν μια ταχύτερη, πιο επεκτάσιμη έκδοση του Centris 610. Έγινε σε θήκη τύπου IIvx και τροφοδοτήθηκε από έναν επεξεργαστή 25 MHz 68040. Το Centris 650 πωλήθηκε για $2.700 και αντικαταστάθηκε τον Οκτώβριο από το Quadra 650.

Apple Macintosh Centris 650

Apple Macintosh Quadra 660 AV

Το Quadra 660 AV έμοιαζε με το Centris 610. Χάρη στις ενσωματωμένες θύρες του μπορούσε να τραβήξει βίντεο. Δυστυχώς, μόλις εξαντληθεί ή εξαντληθεί η μπαταρία που διατηρεί το PRAM (παράλληλη κοινόχρηστη μνήμη), το σήμα βίντεο μπορεί να χαθεί.

Apple Macintosh Quadra 660 AV

Apple Power Macintosh 7100

Η εσωτερική κωδική ονομασία του PowerMac 7100 ήταν «Carl Sagan». Η Apple κορόιδευε τα «δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια» – για να επινοήσει τη φράση του διάσημου αστρονόμου – που θα μπορούσαν να φτιάξουν από τον υπολογιστή. Δυστυχώς, αυτό το εσωτερικό αστείο διέρρευσε στο κοινό και ο διάσημος αστροφυσικός και εκλαϊκευτής της επιστήμης μήνυσε αργότερα την εταιρεία για συκοφαντική δυσφήμιση.

Apple Power Macintosh 7100

Apple Power Macintosh 7200

Το Power Macintosh 7200 προοριζόταν να είναι μέρος της φθηνότερης σειράς του δεύτερου κύματος αυτής της οικογένειας. Παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 1995. Υπήρχε ακόμη και μια έκδοση συμβατή με υπολογιστή, η οποία μπορούσε να τρέξει το ανταγωνιστικό λειτουργικό σύστημα Windows χάρη σε μια κάρτα PCI.

Apple Power Macintosh 7200

Apple Macintosh Performa 6400

Το Performa 6400 αντιπροσώπευε μια ριζική αλλαγή στη σειρά της Apple. Ήταν ο πρώτος υπολογιστής που σχεδιάστηκε για καταναλωτές της μεσαίας τάξης. Δεν είχε ενσωματωμένη οθόνη, διαφορετικά το υλικό ήταν πανομοιότυπο με το Performa/Power Mac 5400.

Apple SilentType

Το 1980 εμφανίστηκε στην αγορά ένα νέο προϊόν: ο πρώτος εκτυπωτής που μπορούσε να συνδεθεί με υπολογιστές Apple. Το όνομά του ήταν Apple Silentype. Ήταν θερμικός εκτυπωτής και χρησιμοποιούσε ειδικό χαρτί. Το Silentype ήταν συμβατό με το Apple III. για να συνδεθούν με το Apple II οι χρήστες χρειάζονταν μια ειδική κάρτα με την απαραίτητη θύρα Silentype. Ο Apple Silentype ήταν ένας εξαιρετικά φθηνός εκτυπωτής για την εποχή του: ενώ ο ανταγωνισμός πουλούσε μοντέλα που κοστίζουν πάνω από χίλια δολάρια (κυρίως εκτυπωτές dot-matrix), ο Silentype εισήλθε στην αγορά με τιμή 599 $. Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του, ξεχώριζε επειδή ήταν εξαιρετικά αθόρυβο – στην ουσία, ο μόνος θόρυβος ήταν ο κινητήρας που κινούσε το χαρτί. Οι διαστάσεις του εκτυπωτή ήταν επίσης πολύ μικρότερες. Ένας θρύλος λέει ότι τοποθέτησε κάτω από το κάθισμα του ιδιωτικού τζετ του Steve Wozniak. Επειδή χρειαζόταν ειδικό χαρτί, το οποίο δεν χωρούσε τον τύπο για μεγάλο χρονικό διάστημα – που σημαίνει ότι τα έγγραφα δεν μπορούσαν να αρχειοθετηθούν, το Silenttype δεν ήταν κατάλληλο για χρήση σε γραφεία. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε νοσοκομεία και εστιατόρια.

Apple SilentType

Thermal Transfer Printer

Αυτός ο εκτυπωτής δεν ήταν καθόλου επιτυχημένος. Η εκτύπωση ήταν αργή, τα δοχεία ήταν ακριβά και άλλοι εκτυπωτές αυτής της κατηγορίας είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Thermal Transfer Printer

Image Writer

Το ImageWriter ήταν η γκάμα προϊόντων της Apple με γραμμικούς εκτυπωτές dot matrix. Σχεδιάστηκαν για να είναι συμβατά με διάφορους υπολογιστές. Ως εκ τούτου, έγιναν πολύ δημοφιλή στους κατόχους των Apple II και Macintosh.

Image Writer

Image Writer II

Το ImageWriter II υποστήριζε έγχρωμη εκτύπωση και εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται για την εκτύπωση φορμών δέκα χρόνια μετά την πρώτη του κατασκευή.

Image Writer II

Personal Laser Writer

Άλλη μια σειρά εκτυπωτών laser.

Personal Laser Writer

Personal Laser Writer 300

Ένας από τους μικρότερους εκτυπωτές.

Personal Laser Writer 300

Style Writer

Το Stylewriter ήταν μια σειρά εκτυπωτών inkjet που έγινε πολύ δημοφιλής. Εκτύπωσαν εικόνες καλύτερης ποιότητας από τους ImageWriter με dot-matrix και ήταν φθηνότεροι από τους εκτυπωτές λέιζερ LaserWriter.

Style Writer

Style Writer II

Βελτιωμένο μοντέλο Style Writer.

Style Writer II

Color Style Writer 2200

Ο εκτυπωτής Color Stylewriter κυκλοφόρησε το 1994. Αυτό το μοντέλο είχε την κωδική ονομασία Calamari. Όταν ο Steve Jobs επέστρεψε στην Apple το 1997, η εταιρεία σταμάτησε να παράγει τα περισσότερα αξεσουάρ υπολογιστών (συμπεριλαμβανομένων των StyleWriter και LaserWriter).

Style Writer 4500

Ο τελευταίος εκτυπωτής της έκδοσης Style Writer.

Style Writer 4500

Apple Macintosh Portable

Το Macintosh Portable – ο πρώτος φορητός Mac που λειτουργεί με μπαταρία και επίσης ο πρώτος φορητός υπολογιστής του εμπορίου που πήγε στο διάστημα – και στείλτε ένα e-mail από εκεί. Το μοντέλο δημιούργησε θετικό θόρυβο στους κριτικούς, αλλά οι πωλήσεις παρέμειναν υποτονικές. Ένα νέο στοιχείο ήταν η γρήγορη, ευκρινή και πολύ ακριβή μαύρη αναδιπλούμενη οθόνη LCD. Ο υπολογιστής περιλάμβανε επίσης ένα ενσωματωμένο trackball που μπορούσε να αφαιρεθεί. Αυτός ο τύπος υπολογιστή χρησιμοποιούσε την εξαιρετικά ακριβή SRAM για να μεγιστοποιήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις υψηλές επιδόσεις, σε βάρος της τιμής και του βάρους (πάνω από 7 κιλά).

Apple Macintosh Portable

Apple Macintosh PowerBook 100

Ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, John Scully, ξεκίνησε το έργο PowerBook το 1990. Το μοντέλο ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ δύο κολοσσών – της Sony και της Apple. Ήταν ένας φορητός υπολογιστής – ένα σημειωματάριο, που χρησιμοποιούσε ένα trackball αντί για ποντίκι. Ήταν εξοπλισμένο με μονόχρωμη οθόνη LCD 9,8 ιντσών, η οποία έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με ένα iPadu Air του 2015.

Apple Macintosh PowerBook 100

Apple Macintosh PowerBook 145

Το PowerBook 145 θα μπορούσε να ονομαστεί “εκτελεστικό σημειωματάριο”. Ήταν ένας φορητός υπολογιστής – ένας φορητός υπολογιστής που χρησιμοποιούσε trackball αντί για ποντίκι. Ήταν εξοπλισμένο με μονόχρωμη οθόνη LCD 9,8 ιντσών, η οποία έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με το iPad Air του 2015.

Apple Macintosh PowerBook 145

Apple Macintosh PowerBook Duo Dock 280c

Το PowerBook Duo Dock είχε μια βάση σύνδεσης, η οποία το μεταμόρφωσε σε επιτραπέζιο υπολογιστή.

Apple Macintosh PowerBook 520

Η σειρά υπολογιστών 500 είχε αρκετές πρωτιές: ήταν ο πρώτος φορητός υπολογιστής με trackpad, ο πρώτος με υποδοχή PCMCIA (αργότερα κάρτα PC), ο πρώτος με στερεοφωνικά ηχεία, ο πρώτος με ενσωματωμένη σύνδεση Ethernet, ο πρώτος με μια έξυπνη μπαταρία NiMH, η πρώτη με υποδοχή επέκτασης και η πρώτη που προσφέρει αυτόματη αναστολή λειτουργίας όταν κλείνετε το καπάκι. Εάν τοποθετηθούν δύο μπαταρίες στην υποδοχή επέκτασης, ο χρήστης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μηχάνημα για τέσσερις ώρες χωρίς επαναφόρτιση.

Apple Macintosh PowerBook 1400

Το PowerBook 1400 διέθετε μια μονάδα οπτικού δίσκου που άνοιγε προς τα εμπρός προς το χρήστη. Ορισμένα μοντέλα είχαν μια κρυφή μνήμη L1 και L2. Η οθόνη ήταν μεγαλύτερη από τα προηγούμενα μοντέλα. Το 1400 απαιτούσε τροφοδοτικό 45 W.

Apple Macintosh PowerBook 1400

Apple Macintosh PowerBook 2400

Το PowerBook 2400 σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τον υπολογιστή PowerBook 1400. Η Apple ήθελε να φτιάξει κάτι μικρό και ελαφρύ. ένα φορητό υπολογιστή που θα μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα. Ζύγιζε μόλις 2 κιλά – αλλά για το λόγο αυτό δεν περιείχε ούτε οπτικό ούτε δισκέτα. Αν και το πληκτρολόγιο ήταν ελαφρώς μικρότερο από αυτό που είχαν συνηθίσει οι χρήστες, αυτό το μοντέλο έγινε γρήγορα δημοφιλές. Η Apple δεν παρήγαγε φορητό υπολογιστή που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί αυτό το μοντέλο σε μέγεθος και βάρος για πολλά χρόνια. μέχρι την εμφάνιση του PowerBook G3 (χάλκινο).

Apple Macintosh PowerBook 2400

Apple Macintosh PowerBook 3400

Το PowerBook 3400 σχεδιάστηκε ως φορητός υπολογιστής χωρίς συμβιβασμούς και έγινε επίσης η βάση για τον πρώτο υπολογιστή PowerBook G3. Στην εποχή του ήταν το πιο ισχυρό PowerBook που είχε δημιουργήσει ποτέ η Apple. Είχε μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης από τον προκάτοχό του, και επίσης μια ενσωματωμένη μονάδα οπτικού δίσκου στα δεξιά – όπως έχουμε συνηθίσει σήμερα.

Apple Macintosh PowerBook 3400

NeXTcube

Ένας άλλος από τους εξελικτικούς υπολογιστές της εταιρείας ήταν ο NeXTcube. Αυτό το μηχάνημα επέτρεπε στους χρήστες να στέλνουν email με συνημμένα φωνής, εικόνας και βίντεο. Κόστιζε περίπου 15.000 δολάρια, οπότε ο Jobs αποφάσισε να προσφέρει στους λιγότερο απαιτητικούς πελάτες του μια φθηνότερη – αλλά λιγότερο ισχυρή – έκδοση που ονομάζεται NeXTstation.

NeXTstation

Η φθηνότερη έκδοση του NeXT Cube, η οποία ωστόσο δεν είχε εφαρμογές προγραμματιστών.

NeXTstation

Power Macintosh 6500

Το Power Macintosh 6500, με την κωδική ονομασία “Gazelle”, αντικατέστησε τον προκάτοχό του, το 6400, και ήταν πολύ παρόμοιο. Το 6400 ονομαζόταν μερικές φορές “Alchemy” επειδή ο επεξεργαστής του ψύχθηκε από έναν ανεμιστήρα.

Power Macintosh 6500

PowerBook G3

Το PowerBook G3 είχε την ίδια εμφάνιση με το PowerBook 3400. Σχεδιάστηκε ως φορητός υπολογιστής χωρίς συμβιβασμούς και στην εποχή του ήταν το πιο ισχυρό PowerBook που είχε δημιουργήσει ποτέ η Apple. Είχε μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης από τον προκάτοχό του, καθώς και ενσωματωμένη μονάδα οπτικού δίσκου στη δεξιά πλευρά, όπως έχουμε συνηθίσει σήμερα. Το PowerBook G3 ήταν ο τελευταίος υπολογιστής που κυκλοφόρησε από την Apple πριν από την επιστροφή του Steve Jobs.

G3 All in One

Αυτός ήταν ένας υπολογιστής σχεδιασμένος για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου, πωλήθηκε μόνο σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και δεν ήταν διαθέσιμο σε απλούς χρήστες. Κατασκευάστηκε με την ίδια αρχή με τον μεγαλύτερο αδερφό του, το Power Mac G3. Σε αντίθεση με το G3, όμως, είχε ενσωματωμένη οθόνη. Αποσύρθηκε από την αγορά μετά από μόλις έξι μήνες. Ήταν ο πιο βαρύς υπολογιστής που δημιουργήθηκε ποτέ από την Apple.

20th Anniversary Macintosh

Για να τιμήσει την 20η επέτειό της, η Apple παρουσίασε έναν υπολογιστή περιορισμένης έκδοσης που ονομάζεται Macintosh 20th Anniversary. Ήταν ένα από τα πρώτα έργα του Sir Jonathan Ive, στον οποίο ανατέθηκε η δημιουργία ενός εντελώς αντισυμβατικού υπολογιστή. Ουσιαστικά, ήταν ένας από τους πρώτους υπολογιστές Όλα σε Ένα χωρίς οθόνη CRT. Το πρόβλημα ήταν ότι η πώληση ενός υπολογιστή το 1997 για 7.499 δολάρια ήταν σαν να πουλάς ένα iPod σήμερα για 150.000 κορώνες. Παρόλο που ο υπολογιστής πρόσφερε σχετικά καλή απόδοση χάρη στον επεξεργαστή 250 Mhz και παρόλο που είχε έγχρωμη οθόνη 800 x 600 pixel, δεν κατάφερε να κάνει εισβολή στην αγορά, κυρίως λόγω της βαριάς τιμής του. Όταν ο Steve Jobs επέστρεψε στην Apple Computers, μείωσε την τιμή στα 1.995 δολάρια για να εκκαθαρίσει το απούλητο απόθεμα. Αυτή η μείωση κατά τη διάρκεια της νύχτας των 5.500 $ δεν πήγε καλά με εκείνους τους χρήστες που είχαν αγοράσει τον υπολογιστή σε πλήρη τιμή την προηγούμενη ημέρα.

20th Anniversary Macintosh

iMac G3

Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Apple το 1997, ο Steve Jobs απλοποίησε τη γκάμα προϊόντων της Apple και την έκανε πιο διαφανή. Ακύρωσε την παραγωγή της σειράς υπολογιστών Performa και αναζήτησε αντικαταστάτη στην ίδια τιμή. Η εισαγωγή του iMac το 1998 είχε αντίκτυπο όχι μόνο στην Apple αλλά και σε ολόκληρη τη βιομηχανία υπολογιστών. Ήταν ο πρώτος υπολογιστής “όλα σε ένα”. Αισθητικά ήταν εκπληκτικός. Το διαφανές μπλε πλαστικό έμοιαζε με αυγό και υπήρχε μια λαβή στο επάνω μέρος για εύκολη μεταφορά. Στο μπροστινό μέρος υπήρχαν υποδοχές ακουστικών, ενσωματωμένα ηχεία και ένα CD Το iMac δεν ήταν εξοπλισμένο με τις θύρες που ήταν συνηθισμένες για Macintosh εκείνη την εποχή (δηλαδή SCSI διέθετε μια νέα και ευρέως υποστηριζόμενη θύρα που ονομάζεται USB). ήταν μια πολυσυζητημένη κίνηση – τα πρώτα χρόνια μετά την παρουσίασή της, οι χρήστες μπορούσαν να αγοράσουν ένα εξωτερικό που ήταν συνδεδεμένο με USB, η Apple δήλωσε με βεβαιότητα ότι “το πίσω μέρος του υπολογιστή μας φαίνεται καλύτερο από το μπροστινό μέρος οποιουδήποτε άλλου”. Η γκρίζα σχεδίαση των υπολογιστών με Windows διευκόλυνε τη διαφήμισή της. », στο οποίο η Apple χρησιμοποίησε τα γνώριμα πρόσωπα εξέχουσες προσωπικότητες. Το “i” στο όνομα αντιπροσώπευε το “internet” και αναφερόταν στην ευκολία και την ταχύτητα της σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Από τότε, η Apple έχει χρησιμοποιήσει το γράμμα «i» σε πολλά άλλα προϊόντα και οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν πλέον στην καθημερινή ομιλία.

iMac G3 slot loading

Αυτός ο υπολογιστής ήταν ήδη εξοπλισμένος με μονάδα CD Rom.

iMac G3 slot loading

eMac

Δημιουργήθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αργότερα λειτούργησε ως φθηνότερη εναλλακτική λύση στο iMac G4.

eMac

iMac G4

Είχε οθόνη LCD και η κεφαλή της επέτρεπε την εύκολη περιστροφή της οθόνης.

iMac G4

iMac G5

Οι κλασικές οθόνες υπολογιστών ήταν παρελθόν. στην αγορά κυριαρχούσαν οθόνες με επίπεδη οθόνη. Υπήρχαν και λιγότερα καλώδια. Το ποντίκι και το πληκτρολόγιο ήταν διαθέσιμα ως ασύρματα μοντέλα με Bluetooth. Παρουσιάστηκε το iMac G5, μικρότερο και ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του. Οι χρήστες μπορούσαν να το τοποθετήσουν ακόμη και σε τοίχο. Η πιο λεπτή και ελαφριά έκδοση δημιουργήθηκε κατά την ανάπτυξη του iMac “Slim” 21. Το iMac G5 ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας από πλαστικό. Ο διάδοχός του είναι πλέον κατασκευασμένος από αλουμίνιο.

iMac Aluminum 20

Μια πολύ κομψή οθόνη αλουμινίου.

iMac

Κομψό Όλα σε ένα προσωπικό υπολογιστή.

iMac

iMac "Slim" 21

Η πιο λεπτή και ελαφριά έκδοση, στη συνέχεια η Apple iMac έκανε στην ανάπτυξη του “Slim” 21st.

iMac Slim 21

iBook G3

Το iBook G3 ήταν ο πρώτος φορητός υπολογιστής που σχεδιάστηκε για απλούς χρήστες από τότε που η Apple παρουσίασε το PowerBook 150. Η Apple ισχυρίστηκε ότι ήταν ο δεύτερος ταχύτερος φορητός υπολογιστής στον κόσμο – μόνο το PowerBook G3 ήταν ταχύτερο. Σε αντίθεση με το Powerbook, το iBook είχε θήκη, αλλά όχι κλειδαριά. Θα έμπαινε σε κατάσταση αδράνειας όταν ήταν κλειστό και μετά θα ξυπνούσε αυτόματα μόλις σηκωθεί το καπάκι. Το iBook G3 είχε δύο υποδοχές USB. Σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, το οποίο ήταν διαθέσιμο σε βατόμουρο και μανταρίνι, το G3 είχε απλό λευκό σχεδιασμό. Η Apple έχει διατηρήσει αυτό το καθαρό λευκό σχέδιο μέχρι σήμερα. Είχε ένα διαφανές πληκτρολόγιο και ένα ημιδιαφανές ποντίκι. Ο σχεδιασμός έπρεπε να θυμίζει στους χρήστες γυαλί.

iBook G3

iBook G3 "Firewire"

Η δεύτερη γενιά iBooks αντικατέστησε τα αρχικά μοντέλα indigo blue και lemon. Αυτή η νέα σειρά περιελάμβανε FireWire και έξοδο βίντεο. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις του iBooks, αυτή είχε ένα έγχρωμο κουμπί στο trackpad.

iBook G3 Firewire

PowerBook G4

Το PowerBook G4 ήταν μικρότερο και ελαφρύτερο από οποιοδήποτε από τα PowerBook G3. Είχε πάχος μία ίντσα και ζύγιζε περίπου 3 κιλά. Ήταν πολύ ανθεκτικό και ελαφρύ, χάρη στη χρήση τιτανίου και ινών άνθρακα.

PowerBook G4

iBook G4

Το iBook G4 προσέφερε βελτιωμένο επεξεργαστή και τροποποιημένο σχεδιασμό. Πάνω απ ‘όλα, το ημιδιαφανές πληκτρολόγιο που μοιάζει με γυαλί αντικαταστάθηκε με ένα αδιαφανές. Αυτό το μοντέλο είχε μια απίστευτη χωρητικότητα μνήμης για την εποχή. Σήμερα, αυτή η ποσότητα μνήμης χωράει σε κάρτα μνήμης ή κινητή συσκευή.

MacBook "Core 2 Duo"

Το MacBook είναι ο χαμηλότερος αριθμός πλατφόρμας Macintosh. Αντικατέστησε την αρχική σειρά iBook το 2006. Οι επεξεργαστές της Apple που προμήθευσε η Intel στα iBooks χρησιμοποιώντας προϊόντα της IBM. Είναι ενδιαφέρον ότι η αναλογία διαστάσεων της οθόνης ήταν ασυνήθιστη 16:10.

MacBook Air

Για άλλη μια φορά, η Apple εφηύρε κάτι νέο. Ενώ άλλοι υπολογιστές έγιναν ελαφρώς πιο αδύνατοι, εμφανίστηκε το λεπτό MacBook Air. Είχε πολύ κομψό σχεδιασμό, που δεν αποθάρρυνε τους αστείους να κάνουν viral βίντεο στα οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν MacBook Air για να κόψουν μήλα.

MacBook Air

MacBook Pro "Unibody" Aluminum

Ένας καθαρός σχεδιασμός από αλουμίνιο, με περισσότερη ισχύ.

MacBook Pro Unibody Aluminum

MacBook Unibody

Το νέο MacBook χρησιμοποιούσε την ίδια σχεδίαση unibody με το MacBook Pro 15 ιντσών, με επιπλέον οθόνη με οπίσθιο φωτισμό LED. Άλλες σειρές είχαν ακόμη και πληκτρολόγιο με οπίσθιο φωτισμό. Ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε υπερθέρμανση και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας αυξήθηκε.

MacBook Air 13

Η νέα έκδοση του MacBook Air δεν δημιούργησε μόνο μια έκπληξη με τη μορφή μιας μικρότερης έκδοσης 11″, αλλά και μια καινοτόμο παραλλαγής 13,3″. Επειδή αυτά τα MacBook Air δεν χρησιμοποιούν μονάδες flash, μπορεί να είναι πιο στενά και να έχουν μεγαλύτερες θήκες μπαταριών.

MacBook Air 13

MacBook Pro Retina

Το τμήμα μάρκετινγκ της Apple ήθελε να δείξει ότι μεταναστεύουν πλήρως στις πλατφόρμες Intel, γι’ αυτό αποφάσισαν να αποχαιρετήσουν τη γνωστή και σεβαστή μάρκα PowerBook. Έτσι δημιουργήθηκε το MacBook Pro. Είναι οπτικά διαφορετικό με δύο τρόπους. Η κάμερα web μοιάζει με μαύρο ορθογώνιο πάνω από την οθόνη. το μπροστινό μέρος φιλοξενεί έναν στρογγυλό δέκτη για το τηλεχειριστήριο. Το MacBook Pro Retina ήταν το πρώτο με τη λεγόμενη οθόνη retina, δηλαδή μια οθόνη με εξαιρετική ανάλυση.

MacBook Pro Retina

PowerMac G3 ( Blue&White)

Το Power Mac G3 είχε μπλε και λευκό ημιδιαφανές σχέδιο και μερικές φορές ονομαζόταν το Στρουμφ. Η Apple αποφάσισε να εγκαταλείψει τις παλιές διεπαφές όπως ADB, SCSI και σειριακές θύρες, και αντ’ αυτού κατασκεύασε τις πρώτες θύρες FireWire και USB. Δεν υπήρχε μηχανισμός δίσκου. Χάρη στην θήκη που ανοίγει εύκολα, δεν ήταν δύσκολη η αναβάθμιση.

PowerMac G4

Η αποκάλυψη του Power Macintosh G4 αποδείχθηκε μάλλον διασκεδαστική για την Apple λόγω της ξεπερασμένης νομοθεσίας. Σύμφωνα με την πολιτική εξαγωγών των ΗΠΑ, όλοι οι υπολογιστές με χωρητικότητα άνω του 1 gigaflops χαρακτηρίστηκαν «υπερυπολογιστές» και στην πραγματικότητα θεωρήθηκαν ως πιθανά όπλα. Έπρεπε να ζητηθεί άδεια για την εξαγωγή τους. Η Apple, φυσικά, εκμεταλλεύτηκε αυτή τη νομική ιδιορρυθμία και παρουσίασε τον πρώτο της «υπερυπολογιστή» στην αγορά. Ήταν το πρώτο μηχάνημα για επαγγελματίες που δημιουργήθηκε αφού ο Jobs έγινε προσωρινός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Ήταν τρεις φορές πιο ισχυρό από το Power Macintosh G3.

PowerMac G4

PowerMac G4 Quick Silver

Το τέταρτο μηχάνημα που θα κυκλοφορήσει με το όνομα Power Mac G4, αλλά με εντελώς νέο σχεδιασμό.

PowerMac G4 Quick Silver

PowerMac G4 Cube

Το Power Mac G4 Cube προκάλεσε έκπληξη μετά από πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες από τα παρασκήνια. Όπως το iMac, ήταν ένα αθόρυβο μηχάνημα χωρίς ανεμιστήρα. Ο Steve Jobs παρουσίασε τον Cube με τις λέξεις: «Ο G4 Cube είναι απλά ο πιο cool υπολογιστής που υπήρξε ποτέ. Μια εντελώς νέα κατηγορία υπολογιστών, συνδυάζει την απόδοση του Power Mac G4 που συνθλίβει το Pentium με τη σμίκρυνση, την αθόρυβη λειτουργία και τον κομψό σχεδιασμό επιφάνειας εργασίας του iMac. Είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα μηχανικής και σχεδιασμού και είμαστε ενθουσιασμένοι που επιτέλους το αποκαλύψαμε στους πελάτες μας». Το μοντέλο απέτυχε, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της τιμής. Η πρώτη έκδοση ήταν επίσης επιρρεπής σε συχνή υπερθέρμανση και μερικές φορές έκλεινε αυθόρμητα. το πλαστικό περίβλημα έτεινε επίσης να ραγίσει. Η τιμή της μετοχής της Apple μειώθηκε ως αποτέλεσμα. Μια τάση αντιστράφηκε μόνο με την αποκάλυψη του πρώτου iPod. Ωστόσο, η ιδέα της Apple για έναν μικρό επιτραπέζιο υπολογιστή δεν απορρίφθηκε εντελώς και η εταιρεία προσπάθησε να κατακτήσει την αγορά με το Mac Mini. Ήταν πιθανώς άλλη μια περίπτωση που η αγορά δεν ήταν αρκετά έτοιμη για μια τέτοια καινοτομία.

PowerMac G4 Cube

Mac Mini

Ο πρώτος μίνι υπολογιστής της Apple, με τον οποίο η εταιρεία προσπάθησε να κατακτήσει την αγορά. Πιθανότατα επρόκειτο περισσότερο για την περίπτωση που η αγορά δεν ήταν έτοιμη για τέτοιες καινοτομίες.

Mac Mini 2010

Το Mac mini 2010 – ένας άλλος υπολογιστής στη σειρά μίνι.

Mac Mini 2010

PowerMac G5 ( Mac Pro)

Το Power Mac G5 ήταν ο ταχύτερος προσωπικός υπολογιστής της εποχής του.

PowerMac G5 Mac Pro

Graphics Tablet

Το πρώτο tablet γραφικών δεν ήταν κάτι σχεδιασμένο για γραφίστες, αλλά ήταν ένα από τα πρώτα tablet στον κόσμο. Ήταν μια συσκευή αποτελούμενη από μια σταθερή βάση με μια ενεργή επιφάνεια και έναν κινητό σαρωτή σε μορφή στυλό. Η Apple προμήθευσε τον υπολογιστή Apple II με κάτι που ονομάζεται Apple Graphics Tablet.

Newton Message Pad

Το Newton Message Pad ήταν ο πρώτος βοηθός επικοινωνίας της Apple, παρόλο που η γέννησή του ήταν ελαφρώς πρόωρη. Λένε ότι δημιουργήθηκε χάρη σε ένα στοίχημα του πρώην αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή της Apple, Gaston Bastiaens. Υποσχέθηκε στους δημοσιογράφους ότι θα αποκάλυπτε το Newton στο Macworld Boston το 1993 ή θα εγκατέλειπε την κάβα του. Αλλά ο Bastiaens αγαπούσε το κρασί, έτσι γεννήθηκε ο πρώτος προσωπικός ψηφιακός βοηθός στον κόσμο.

Newton Message Pad

Message Pad 110

Τα Message Pads λειτουργούσαν όχι μόνο κάθετα αλλά και οριζόντια. Ακόμη και τότε, τα περιεχόμενα της οθόνης μπορούσαν να περιστραφούν κατά 90, 180 και 270 μοίρες. Ήταν η πρώτη συσκευή που αναγνώρισε γραπτή γραφή. Όπως συνηθιζόταν με τα προϊόντα της Apple – χάρη στον Jobs – το Message Pad ήταν εξαιρετικά διαισθητικό. Κατά την επεξεργασία κειμένου, θα θεωρούσε τη διαγραφή ως οδηγία για διαγραφή και την περικύκλωση ως οδηγία για επισήμανση. Ένα άλλο ιδιαίτερα αξιόλογο χαρακτηριστικό ήταν ο τρόπος επεξεργασίας του γραπτού κειμένου. Όταν κάνετε διπλό κλικ σε μια λέξη, το λογισμικό θα προσφέρει μια άλλη λέξη για να την αντικαταστήσει. Εάν επιλέξατε να μην αποδεχτείτε αυτήν τη λέξη, η συσκευή θα σας προσκαλούσε να την αντικαταστήσετε χειροκίνητα γράμμα προς γράμμα. Το Newton θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει με εικόνες και σχήματα, όπως μπορεί σήμερα ένα tablet γραφικών.

Message Pad 110

Message Pad 120

Βελτιωμένο μοντέλο.

Message Pad 130

Βελτιωμένο μοντέλο.

Newton Keyboard

Προσαρμόσιμο πληκτρολόγιο.

Newton eMate 300

Ένας προσωπικός ψηφιακός βοηθός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς και πωλήθηκε ως φορητός υπολογιστής χαμηλού κόστους.

MessagePad 2000

Άλλη μια σειρά Message Pad.

MessagePad 2000

MessagePad 2100

Νέα έκδοση του μοντέλου MessagePad 2100.

QuickTake 100

Η QuickTake 100 έγινε η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή της Apple. Οι φωτογραφίες δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά οι συλλέκτες εξακολουθούν να τσακώνονται για αυτά τα μοντέλα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Παρόλο που μπορούσε να αποθηκεύσει μόλις οκτώ φωτογραφίες, ήταν μια τεχνική ανακάλυψη στην ιστορία της φωτογραφίας.

QuickTake 150

Ένα χρόνο αργότερα, η Apple άρχισε να εμπορεύεται το QuickTake 150. Διέφερε μόνο στο ότι μπορούσε να συνδεθεί με υπολογιστές με Windows.

QuickTake 150

QuickTake 200

Το τελευταίο μοντέλο είναι το QuickTake 200, το οποίο εμφανίστηκε στα ράφια το 1997, σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός είχε καταλάβει τις δυνατότητες των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και δεν ήθελε να μείνει πίσω. Η Samsung και η Fujifilm, λοιπόν, άρχισαν να προσφέρουν το ίδιο πράγμα. Το “200” ήταν – σε αντίθεση με τους προκατόχους του – εξοπλισμένο με οθόνη προεπισκόπησης και ήταν επίσης δυνατή η χρήση κάρτας μνήμης, οπότε η κάμερα διέθετε τέσσερα megabyte μνήμης.

QuickTake 200

Video Phone Kit

Η πρώτη κάμερα της Apple που χρησιμοποιείται για βιντεοκλήσεις.

Video Phone Kit

iSight Camera

Ακόμη και με αυτό το σχεδόν ξεχασμένο έργο, η Apple δεν έχασε χρήματα, αλλά ο ανταγωνισμός ήταν έντονος, και έτσι μετά την επιστροφή του στην εταιρεία ο Steve Jobs αποφάσισε να ακυρώσει το έργο.

iSight Camera

Apple modems and routers

Βελτιωμένα μόντεμ και δρομολογητές της Apple.

Power CD

Το Power CD ήταν στην πραγματικότητα μια εξωτερική μονάδα CD, η οποία λειτουργούσε είτε ως CD ROM σε έναν συνδεδεμένο υπολογιστή είτε ως αυτόνομη μονάδα για την εμφάνιση φωτογραφιών σε μια τηλεόραση μέσω της υποδοχής εξόδου βίντεο. Η συσκευή μπορούσε επίσης να αναπαράγει CD ήχου. Τροφοδοτήθηκε από μετασχηματιστή AC, αλλά έπαιρνε και μπαταρίες AA. Το Power CD συνοδεύτηκε επίσης με ένα μοντέρνο τηλεχειριστήριο.

Power CD

Apple Interactive Television Box

Apple TV

Apple TV

Apple TV 2nd & 3rd generation

Apple TV 2nd 3rd generation

iPod 1

Ήταν μια επανάσταση που ερωτεύτηκε όλος ο κόσμος. Ο Τζομπς ήταν μεγάλος λάτρης της μουσικής και έτσι αποφάσισε ότι η Apple δεν θα αναπτύσσει μόνο υπολογιστές. Κάτι έλειπε στους ανθρώπους. μια συσκευή για να παίζουν την αγαπημένη τους μουσική όπου κι αν πήγαιναν. Το iPod γεννήθηκε – το MP3 player με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο. Ήταν εύκολο στη χρήση και μπορούσε να γεμίσει με μουσική. Για να αποτρέψει τους χρήστες από το να κατεβάζουν μουσική παράνομα, ο Jobs έκανε ένα masterstroke. έπεισε όλους τους μεγάλους μουσικούς εκδότες και ίδρυσε το iTunes Store – ένα διαδικτυακό κατάστημα μουσικής που χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα iTunes της Apple. Από τότε οι κάτοχοι iPod έχουν αγοράσει εκατομμύρια μουσικά κομμάτια.

2nd Generation iPod

Ενώ το πρώτο iPod μπορούσε να επικοινωνεί μόνο με Mac, τα iPod δεύτερης γενιάς μπορούσαν να λειτουργήσουν με λειτουργικά συστήματα Windows.

2nd Generation iPod

3rd Generation iPod

Αυτή η γενιά είχε νέο σχεδιασμό, ήταν πιο λεπτή από τα προηγούμενα μοντέλα και για πρώτη φορά η Apple αποκάλυψε το TouchWheel της.

3rd Generation iPod

4th Generation iPod

Στα μοντέλα τέταρτης γενιάς το TouchWheel αντικαταστάθηκε με το νεότερο Click Wheel.

5th Generation iPod

Το πρώτο iPod που μπορούσε να παίξει βίντεο.

iPod Classic

Ο Steve Jobs ονόμασε την έκτη γενιά iPod Classic.

iPod Touch 1G

Μια συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων με οθόνη αφής, που περιγράφεται ως iPhone χωρίς χωρητικότητα τηλεφώνου.

iPod Touch 1G

iPod Touch 2G

Η δεύτερη γενιά του iPod Touch.

iPod Touch 2G

iPod Touch 3G

Η τρίτη γενιά του iPod Touch.

iPod Touch 3G

iPod Touch 4G

Η πρώτη γενιά που είχε μπροστινές και πίσω κάμερες.

iPod Touch 4G

iPod Touch 5G

Καλύτερη οθόνη, πιο γρήγορος επεξεργαστής και το πρώτο iPod με τον προσωπικό βοηθό Siri.

iPod Mini 1G

Ένα μικρότερο iPod.

iPod Mini 1G

iPod Mini 2G

Ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στην αγορά.

iPod Nano 1G

Αυτό αντικατέστησε την προηγούμενη γενιά iPod mini. Στο λανσάρισμα ο Steve Jobs έδειξε πώς ήταν τόσο μικρό που χωρούσε στην τσέπη του Levis του.

iPod Nano 2G

Αυτή η γενιά είχε 40% φωτεινότερη οθόνη και μπαταρία μεγαλύτερης διάρκειας.

iPod Nano 3G

Το μόνο iPod Nano που είχε διαφορετικό σχήμα.

iPod Nano 4G

Η Apple επέστρεψε στο πιο λεπτό σχήμα της δεύτερης γενιάς και χρησιμοποίησε εύκολα ανακυκλώσιμα υλικά.

iPod Nano 4G

iPod Nano 5G

Το επόμενο μοντέλο της σειράς iPod Nano ήρθε με επέκταση με τη μορφή συγχρονισμού με αισθητήρες σε παπούτσια τρεξίματος Nike και κάμερα.

iPod Nano 6G

Η έκτη γενιά επανασχεδιάστηκε και έγινε τετράγωνη.

iPod Nano 7G

Μακράν το πιο λεπτό μέλος της οικογένειας προϊόντων Nano.

iPod Nano 7G

iPod Shuffle

Ένα απλό iPod χωρίς οθόνη που λειτουργούσε ως δίσκος flash.

iPod Shuffle

iPod Shuffle 2G

Το μικρότερο MP3 player στον κόσμο.

iPod Shuffle 3G

Είχε τη λειτουργία VoiceOver, η οποία διάβαζε τα ονόματα των τραγουδιών.

iPod Shuffle 4G

Βασίστηκε στο μέγεθος του iPod shuffle 2ης γενιάς, αλλά ακόμη μικρότερο. Βγήκε σε πέντε χρώματα.

iPod Shuffle 4G 2012

Διατίθεται σε επτά χρώματα.

iPod Shuffle 4G 2012

iPod Beatles Special Edition

Αυτή είναι μια από τις πιο σπάνιες εκδόσεις. Παράχθηκαν μόνο 2.500 μοντέλα.

iPod Beatles Special Edition

iMac G3 Blue Dalmatian

iMac G3 Flower Power

iMac G3 Flower Power

iPod Red Special Edition

Την τελευταία δεκαετία η Apple δημιούργησε πολλές ειδικές εκδόσεις iPad. Αυτή η έκδοση δημιουργήθηκε για το έργο Product Red, το οποίο στοχεύει στην εξάλειψη του επιπολασμού του HIV/AIDS στην Αφρική.

iPod U2 Special Edition

Μια ειδική έκδοση του αγαπημένου συγκροτήματος του Steve Jobs με τις υπογραφές όλων των μελών του συγκροτήματος.

iPhone 1st

Οι άνθρωποι τρελαίνονταν για ένα φιλικό προς τον χρήστη smartphone – και εξακολουθούν να τρελαίνονται γι’ αυτούς σήμερα. Δεκάδες εκατομμύρια ιδιοκτήτες smartphone δεν μπορούν να φανταστούν ούτε μια μέρα χωρίς αυτά. Έχουν γίνει μέρος της ζωής μας. Μόλις ένα νέο μοντέλο βγαίνει στην αγορά, οι άνθρωποι αρπάζουν τους υπνόσακους τους και τους πέφτουν στο πεζοδρόμιο, ώστε να είναι οι πρώτοι που θα αγοράσουν ένα νέο iPhone. Ο ανταγωνισμός, φυσικά, άρχισε να αντιγράφει το iPhone του Jobs, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να δημιουργήσει τον βαθμό πίστης στην επωνυμία που νιώθει ένας ιδιοκτήτης iPhone προς την Apple.

iPhone 1st

iPhone 3G

Το πρώτο τηλέφωνο που κέρδισε το iPhone.

iPhone 3GS

Βελτιωμένο iPhone 3G.

iPhone 3GS

iPhone 4

Αυτό αλλάζει τα πάντα. Πάλι.

iPhone 4

iPhone 4S

Το τελευταίο iPhone που παρουσιάστηκε πριν από το θάνατο του S. Jobs.

iPhone 4S

iPhone 5

Ο Steve Jobs συμμετείχε στο σχεδιασμό.

iPhone 5s

Η εξέλιξη του iPhone 5.

iPhone 5s

iPhone 5c

Φθηνότερη έκδοση iPhone 5. Από πολυανθρακικό, διαθέσιμο σε 5 διαφορετικά χρώματα.

iPhone 5c

iPad 1

Το πρώτο iPad που είδε το φως της δημοσιότητας.

iPad 2

Το iPad 2 ήταν ένα tablet δεύτερης γενιάς. Χρησιμοποίησε ως πλατφόρμα για οπτικοακουστικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, περιοδικών, ταινιών, μουσικής, παιχνιδιών, παρουσιάσεων και περιήγησης στο διαδίκτυο. Ήταν διαθέσιμο σε μαύρο και άσπρο.

iPad 2

iPad 3

Το μοντέλο iPad 3 διέθετε οθόνη Retina και κάμερα.

iPad 3

iPad 4

Ένα καινοτόμο μοντέλο με υψηλότερη ισχύ, που κυκλοφόρησε λίγο μετά την κυκλοφορία του iPad 3. Τώρα είχε μια νέα υποδοχή Lightning.

iPad 4

iPad Air

Το πέμπτο στη σειρά iPad, και αρκετά πιο λεπτό από τους προκατόχους του.

iPad Air

iPad Mini

Ένα μικρότερο iPad. Αυτό το iPad δεν διέθετε οθόνη Retina.

iPad Mini

iPad Mini 2

Μια βελτιωμένη έκδοση του iPad mini, ήδη με οθόνη Retina.